fredag den 18. december 2015

25 år med TV 2's julekalendere: "CWC/Canal Wild Card" (2001)

TV 2's julekalendere kan i år fejre 25-års jubilæum. Fra 30. november til 24. december går Bries Blog-O-Rama bag om samtlige af de egenproducerede tv-julekalendere, som TV 2 har sendt på hovedkanalen fra 1990 til 2015.

> I GÅR: "Pyrus i alletiders eventyr" (familiejulekalender, 2000)

De Nattergale i "CWC/Canal Wild Card" (2001) | Foto: TV 2

I 2001 gjorde TV 2 klar til at genudsende De Nattergales ti år gamle ”The Julekalender” for anden gang. I de mellemliggende år var den jyske underholdningstrio først blevet reduceret til en duo, da Uffe Rørbæk Madsen i 1995 fik konstateret ørelidelsen tinnitus. Et år efter hans exit lagde de resterende Nattergale, Viggo Sommer og Carsten Knudsen, gruppens turnevirksomhed i brak på ubestemt tid.

> Bag om De Nattergales "The Julekalender" (1991)

Men et opkald fra TV 2's redaktør Bubber (Niels Christian Meyer) i sensommeren 2001 førte til, at De Nattergale genopstod for en stund.

”Tv-stationer kan åbenbart ikke sende i andet end blokke på 25 minutter, og fordi 'The Julekalender' er så kort, bad Bubber os om at lave noget, der kunne fylde resten af tiden ud,” forklarede trioen i Ekstra Bladet 06.12.2001.

De Nattergale satte sig sammen for at udtænke en ny julekalenderidé. Optagelserne til ”Canal Wild Card” startede i oktober. "Vi skrev som død og helvede," sagde Uffe Rørbæk i Jyllands-Posten 09.12.2001.

”Vi startede som sædvanligt alt for sent, men vi jammede med et kamera, og ideerne kom ligesom af sig selv. Styrken er, at vi er så forskellige, og vi genfandt egentlig hurtigt rollerne fra dengang, vi lavede 'The Julekalender'”, fortalte Viggo Sommer til Ekstra Bladet 06.12.2001.

Resultatet blev ”CWC/Canal Wild Card”, en hårdt optrukket karikatur af dansk lokalfjernsyn, når det er værst.Ifølge oplægget havde daværende kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen udskrevet en konkurrence blandt alle Danmarks lokalstationer. Vinderen blev den jyske TV-Firkanten, som fik et wild card til at sende ti minutters landsdækkende fjernsyn på TV 2 hver aften fra 1. til 24. december.

I spidsen for Canal Wild Card, som TV-Firkanten benyttede lejligheden til at kalde sig, stod ankermand Finn Nissen (Viggo Sommer) og juleredaktør Regnar Worm (Uffe Rørbæk). I løbet af december får de besøg af en række ukendte danskere (alle spillet af De Nattergale selv).

”Det er komedie, satire og én af de stærkeste kommentarer til moderne medieflimmer, jeg længe har set. Holberg på moderne ravjysk. »Det er jul!«, siger den fuldstændigt opkørte speaker med ekstra tryk på ordet »er«, mens han fortvivlet søger at finde det rigtige kamera, så han kan fastholde blikket ud til seeren.”

- Johannes Nørregaard Frandsen, Kristeligt Dagblad 14.12.2001

”Finn Nissen er et mediemenneske, der har solgt sin sjæl og nu for åben skærm må rotere i lyset fra tv-studiets projektører,” skrev Kristeligt Dagblads Leif Hjernøe. Han var dybt grebet af Viggo Sommers grumme præstation som den stakkels Finn Nissen, der forsøger at holde sig oven vande i det moderne mediehav:

”På sammenbruddets rand kæmper han desperat for at bevare sit arbejde og dermed en sidste rest af selvrespekt. CWC-speakeren »skråstreg« studieværten søger at efterleve tidens latterlige krav om at udtrykke sig i korrekt telegramstil og at bevæge sig efter en tilsvarende forkrampet studiekoreografi. Det gøres tragikomisk farceagtigt. Det er en skuespillerpræstation af format, gennemført med imponerende timing »skråstreg« hastighedsbedømmelse og dybeste humoristiske alvor!” (10.12.2001)Ganske som med "The Julekalender" lykkedes det i 2001 De Nattergale at starte endnu en landsdækkende sprogdille med "Canal Wild Card". Finn Nissens paniske brug af moderigtige buzzwords spredte sig i befolkningen som gnister i et tørt grantræ. Også pressen lod sig villigt påvirke til at skrive ”knaldhamrende” og ”skråstreg” i hver anden sætning.

”Vi forstørrer bare de ord, folk i forvejen bruger”, sagde Uffe Rørbæk i Ekstra Bladet 06.12.2001.

”»Her i den tilstundende højtid - skråstreg - juletid«. Internettets og tv-mediets nye klicheer, skråstregssproget, den udvendigt påklistrede, fladtrykte engelskhed i talen, den sproglige pærevælling, som medier sovser rundt i, de smarte trick, forsøgene på at give en række fuldstændigt ligegyldige fænomener betydning i nogle sekunder - alt dette udvendige tv´ske glimmerstads får sådan en tur i vridemaskinen,” kommenterede Johannes Nørregaard Frandsen i Kristeligt Dagblad 14.12.2001.

Morskaben kulminerede, da finansminister Thor Pedersen udtalte sig om et ”knaldhamrende godt forlig”. Spidsfindig selvironi eller bevidstløs papegøjeteknik? spurgte websitet Danske Nyheder. En mere serveringsklar soundbite til 19-Nyhederne var i al fald svær at tænke sig.

De Nattergale lavede en efterfølger, ”CWC World”, til TV 2 i 2003. Begge kalendere plus ”The Julekalender” er udgivet samlet på dvd under titlen ”De Nattergale – The Jule Boks”.

”Kære Viggo Sommer og Co. (De Nattergale). Tusind tak fordi vi voksne efter flere år også har fået lov til at more os over en julekalender. Det har været knaldhamrende sjovt, og hvad venner og familie angår særdeles valgfuldt/landsdækkende. Tak for det! Venlig hilsen og knaldhamrende god jul!”
- læserbrev i Ekstra Bladet 22.12.2001


CWC/Canal Wild Card (TV 2 2001)
Produktionsselskab: Saks Film Broadcast.
Producent: Hans-Erik Saks.
Instruktion, manus og medvirkende: De Nattergale (Viggo Sommer, Carsten Knudsen, Uffe Rørbæk Madsen).

> I MORGEN: "Jesus og Josefine" (familiejulekalender, 2003)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar