tirsdag den 8. december 2015

25 år med TV 2's julekalendere: "Andersens julehemmelighed" (1993)

TV 2's julekalendere kan i år fejre 25-års jubilæum. Fra 30. november til 24. december går Bries Blog-O-Rama bag om samtlige af de egenproducerede tv-julekalendere, som TV 2 har sendt på hovedkanalen fra 1990 til 2015.

< I GÅR: "Jul i Juleland" (familiejulekalender, 1993)

Hvad står øverst på lille Puttes ønskeseddel? Hvis du gætter på en pony eller fred i verden, så prøv igen. Det rigtige svar er et par silikonebryster.

”Andersens julehemmelighed” fra 1993 er stadig et godt bud på en arketypisk TV 2-voksenjulekalender: Højspændt dramatik, men med tungen i kinden, og umådeligt fjollede roller spillet med dødeligt seriøs mine.

”Grænsen for skørhed i voksenjulekalenderen er, hvad man kan få mennesker til at gøre!” proklamerede TV 2's dramaredaktør Mogens Kløvedal i Amager Bladet 1.12.1998.

Søren Hauch-Fausbøll og Søren Østergaard i "Andersens julehemmelighed" (1993) | foto: Minerva Film

Sten Hasager fra produktionsselskabet Minerva Film Video fødte grundideen om en julemand, der skulle reeksamineres. Forfatterduoen Anne-Marie Olesen og Lars Mering fik til opgave at skrive manuskriptet til ”Andersens Julehemmelighed”, hvilket de gjorde på Sjællands strande under hedebølgen i sommeren 1992 (hvor de også fandt inspiration til til at skrive nissepiger med små, røde bikinier ind i serien).

Mering og Olesens ”jule-kriminal-lystspil-komedie” blev den tredje TV 2-voksenjulekalender i rap, der nød godt af allerede sammentømrede hold foran og bag kameraet.

Skuespillerholdet bestod af Søren Østergaard, Søren Hauch-Fausbøll, Claus Bue, Torben Zeller og Niels Olsen. Truppen havde slået deres folder med improvisationskomik på Park i København og gentaget succesen i DR's teatersportprogram ”Så hatten passer”. De fem herrer deltes om at udfylde samtlige 17 roller i ”Andersens Julehemmelighed” – deriblandt de kvindelige.

”Vi kender jo hinanden ud og ind, så det var ikke ligefrem nogen uoverkommelig opgave at instruere,” sagde Claus Bue, som påtog sig at iscenesætte løjerne mod kun at spille én rolle i handlingen.

”Davs, Klavs”

– Putte

Indspilningerne fandt sted over to måneder fra 26. juli 1993 og frem, men kun om formiddagen fra 6 til 12. Alle skuespillerne skulle nemlig videre til teaterprøver om eftermiddagen.

Handlingen for så vidt kredser om Frits (Søren Østergaard), der er assistent for Julemand 39 (Claus Bue). Frits går undercover som vvs-mand hos ægteparret Tage (Niels Olsen) og Åse (Torben Zeller) Andersen, der ikke har holdt jul i 20 år. På sin mission for at genindføre højtiden i husstanden forelsker Frits sig hovedløst i familiens selvoptagede teenagedatter Putte (Søren Hauch-Fausbøll).

”Det er en bizar familie, som vi har gjort lidt mere bizar, men jeg kender godt Tage og Åse – de findes skam,” udtalte Anne-Marie Olesen til B.T. 12.11.1993. Hun krydsede fingre for, at seerne ville tage godt imod crazy-kalenderen, og det samme gjorde seriens redaktør på TV 2, Mogens Kløvedal:

”Enten vil man æde den råt, eller også vil man synes, at sådan noget kan man overhovedet ikke vise på fjernsyn,” spåede Kløvedal inden premieren (Dagbladenes Bureau 11.11.1993)

De havde nu ikke behøvet at være ængstelige.

Claus Bue og Søren Østergaard i "Andersens julehemmelighed" (1993) | foto: Minerva Film

Bortset fra Ekstra Bladets Hans Fl. Kragh, der den 9. december modstræbende måtte meddele, at han ikke fandt TV 2's julekalender morsom (”det er på manuskriptsiden, den hikker”), og hans kollega Ulla Dahlerup, som senere kårede ”Andersens Julehemmelighed” til ”årets platteste bundskraber” (03.01.1994), var dagbladenes anmeldere positivt stemte.

”Efter at have fået en foodprocessor galt i halsen af grin over "The Julekalender", vrider man sig klejneglad på rigsdansk i år,” erklærede B.T.'s Birgitte Grue (02.12.1993), der følte sig ”lykkeligt samspilsramt” af ”Andersens julehemmelighed”.

”Det skulle ikke undre, om TV 2 med dette krimidrama har scoret sig endnu en succes,” sekunderede Torben Weirup samme dag i Berlingske Tidende.

Og ganske rigtigt: Efter en lidt blød start voksede seertallene til ”Andersens Julehemmelighed” støt igennem hele julemåneden. 1,6 mio. danskere fulgte i gennemsnit serien i løbet af december 1993, mens det ugentlige snit toppede ved 1.874.000 i de sidste dage op mod juleaften. ”Andersens julehemmelighed” er stadig i skrivende stund (2015) den af alle TV 2's julekalenderserier, der har opnået de højeste seertal.

"Nej, helvede og patter, nu igen!"

- Postbudet

Ved genudsendelsen i december 1998 fulgte 715.000 seere familien Andersens genvordigheder. Den lavere tilslutning kunne muligvis hænge sammen med reprisens sene sendetidspunkt (21.40).

Politikens tv-anmelder Henrik Palle fandt julemysteriet ”ganske fornøjeligt” også i 1998. Dog måtte han erkende, at ”Andersens Julehemmelighed” tabte lidt ved at blive genudsendt, ”fordi den faktisk er bygget op omkring en gåde. Og når man kender løsningen på den fra start, ja så er det altså ikke helt det samme.” (03.12.1998)

Ti år senere satte Thomas Harder fra samme avis dvd'en i maskinen, da ”Andersens Julehemmelighed” endelig blev gjort tilgængelig på hjemmevideo. Han vurderede, at gensynet ikke skuffede:

”Den er præcis lige så original, absurd, sprogligt intelligent og velspillet, som vi huskede den, og pludselig forstår jeg, hvorfor jeg i årevis har følt det en lille smule pinligt, hver gang jeg er kommet til at sige »davs« til en Claus.” (09.12.2008)

Søren Hauch-Fausbøll, Niels Olsen, Torben Zeller og Søren Østergaard | Foto: Minerva Film

Bonusinfo:

• Danske Bank udtrykte ønske om at være sponsor for ”Andersens Julehemmelighed”. Virksomheden sprang imidlertid fra sent i forløbet, da det gik op for dem, at hovedpersonen i serien delte navn med koncernens forhenværende direktør, Tage Andersen. ”Så friske er man ikke i bankverdenen,” konstaterede Ekstra Bladet (12.11.1993).

• Den 4. december 1993 kunne B.T. fortælle, at TV 2 ville sende videokopier af ”Andersens Julehemmelighed” til de godt 1000 danske FN-soldater, som på det tidspunkt var udstationeret i Kroatien og Bosnien. Initiativet opstod, efter at TV 2-journalisten Niels Brinck under en reportagerejse i eks-Jugoslavien blev spurgt af soldaterne, om det mon kunne lade sig gøre at få tilsendt årets voksenjulekalender? De havde nemlig sådan moret sig over ”The Julekalender” året før.

• Succesen med ”Andersens Julehemmelighed” var så stor, at Putte og Åse (hhv. Søren Hauch-Fausbøll og Torben Zeller) den efterfølgende sommer kunne tage på blokvognsturné i provinsen og forlange et honorar på 30.000 kroner for en halv times underholdning – plus 5.000 ekstra i transporttillæg til Fyn og Jylland.

• EMI-Medley udgav "Andersens Julehemmelighed" på VHS i 1999. Da Scanbox i 2008 udsendte serien på dobbelt-dvd, manglede sangen ”Goddag og farvel”, der var klippet ud af episode 10.

Andersens Julehemmelighed (1993, genuds. 1998)
Sendetidspunkt: 20.00 (1993).
Produktionsselskab: Minerva Film Video.
Instruktion: Claus Bue.
Producent: Sten Hasager.
Musik: Fuzzy.
Manus: Anne-Marie Olesen, Lars Mering efter idé af Sten Hasager.
Med Claus Bue (Julemand 39 m.fl.), Morten Hauch-Fausbøll (Putte m.fl.), Torben Zeller (Aase m.fl.), Niels Olsen (Tage m.fl.), Søren Østergaard (Frits m.fl.)

> I MORGEN: Alletiders jul (familiejulekalender, 1994)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar