onsdag den 23. december 2015

25 år med TV 2's julekalendere: "Ludvig & Julemanden" (2011)

TV 2's julekalendere kan i år fejre 25-års jubilæum. Fra 30. november til 24. december går Bries Blog-O-Rama bag om samtlige af de egenproducerede tv-julekalendere, som TV 2 har sendt på hovedkanalen fra 1990 til 2015.

> I GÅR: "Mikkel og Guldkortet" (familiejulekalender, 2008)

Camilla Bendix og Lars Hjortshøj i "Ludvig & Julemanden" (2011) | Foto: TV 2

Den dovne og julemand Nicholas (Lars Hjortshøj) flygter fra sin stressede hverdag i Grønland. Han parkerer kanen ved Børglum Kloster i Nordjylland, hvor han boede som barn, og hvor han nu holder lav profil for at undgå sin strikse kone, Julie (Camilla Bendix).

I 2001 flytter den 11-årige dreng Ludvig Glad (Thomas Norgreen Nielsen) midlertidigt ind på klostret med sin lillebror Rasmus (Lau Kierkensgaard), storesøster Rebekka (Marta Holm) og deres forældre Niels (Alexandre Villaume) og Kirsten (Anne Sofie Espersen). Den kosmopolitiske familie har arvet klostret efter en afdød onkel, og her skal de bo, indtil de endnu en gang rykker videre til udlandet på grund af faderens arbejde som topchef i et legetøjsfirma.

Faderen fortæller Ludvig om en gammel skat, der skulle være gemt på klostret. Historien inspirerer Ludvig til at gå på skattejagt i håb om, at hans familie ikke behøver at sælge klostret, men kan få råd til at blive boende i Danmark permanent. Da Ludvig møder Nicholas og bliver hans ven, hjælper julemanden ham med at finde skatten – den sagnomspundne Marias Krone.

"Ludvig & Julemanden" (2011) | Foto: Per Arnesen/TV 2

Klostret huser også fire spøgelser, anført af Stygge Krumpen (Andreas Bo), der var den sidste katolske biskop på Børglum i 1500-tallet. Han agter at bruge den hemmelige skat til at blive levende igen og generobre sin tidligere magt.

Legenden om Stygge Krumpen er ikke opfundet til julekalenderen, men er en del af fortælleuniverset omkring det angiveligt hjemsøgte kloster i Vendsyssel. Stygge Krumpen mistede sin magt som biskop ved reformationen i 1536. Herefter inddrog kronen klostret og forlenede det til adelsmænd og gejstlige. Biskoppen røg i fængsel og blev i eftertiden berygtet for sin griskhed. Holdet bag ”Ludvig og Julemanden” researchede Stygge Krumpens historie, men forholdt sig ellers frit til den.

"Udover Stygge Krumpens genfærd har vi et næsten Twilight-agtigt trekantsdrama mellem Ludvigs søster, Rebekka, hendes klassekammerat, Thoas, og den unge ridder Maximillian, der også er et genfærd,” røbede seriens producer, Morten Rasmussen, til Jyllands-Posten 26.08.2011.

Her understregede produceren også, at julekalenderen ikke var nogen historietime:
”Der kommer ikke så meget faktuel viden om Stygge Krumpen og reformationen, men det gør bestemt ikke noget, hvis den kan skærpe folks nysgerrighed til selv at sætte sig ind i Danmarks fortid," udtalte han.

Optagelserne til julekalenderen stod på fra februar til juli 2011. Locationoptagelserne foregik omkring det knap 1000 år gamle Børglum Kloster, der ligger mellem Løkken og Vrå og har været i familien Rottbølls eje siden 1835. Det århusianske produktionsselskab Deluca Film nåede at få alle udendørs optagelser i kassen, inden der kom forårsblade på træerne.

"Ludvig & Julemanden" (2011) | Foto: TV 2

1.373.000 danskere så det indledende afsnit af ”Ludvig & Julemanden” 1. december 2011. I gennemsnit lå julekalenderens daglige seertal gennem måneden på 1.145.000 seere.

”Med årets julekalender er der næppe tvivl om, at TV2 har fundet guld allerede i første låge,” skrev Berlingske Tidendes Jakob Steen Olsen 2.12.2011. Han opremsede ingredienserne i det ”harmløse”, men ”heldige julebryg”:

”Lidt gemytlig familiestemning i køkkenet, lidt børnehelte ude på egen hånd. Lidt nisseskæg: Selveste Julemanden dukker op - sødt og fjollet spillet af Lars Hjørtshøj. Lidt maskeret historietime og mild uhygge i form af det fæle spøgelse Stygge Krumpen […] Lidt kærlighedsforvklinger til teenagerne, når storesøster møder den lokale Don Juan henne i folkeskolen.”

En lokal anmelder, Max Melgaard fra Nordjyske Tidende, kunne ikke lade være med at føle sig hensat til en turistvideo.
”Der er rigtigt mange billeder i serien, som er ren reklame for landsdelen. Det er billeder, som diverse sponsorer har betalt for. Og det fylder for meget. Selv om der jo er pænt her i Nordjylland,” skrev han 05.12.2011.

TV 2's næste, nyproducerede julekalender, ”Tvillingerne og Julemanden” fra 2013, var en fortsættelse af ”Ludvig & Julemanden”.

I 2015 fik spillefilmen ”Emma og Julemanden” biografpremiere, igen med Lars Hjortshøj som julemanden Nicholas.

"Ludvig & Julemanden" (2011) | Foto: TV 2

Bonusinfo:

De mange spøgelsesscener afspejlede sig i produktionsbudgettet, der var det hidtil største for en familiejulekalender på TV 2: 25 mio. kroner. Det københavnske visual effects-firma Ghost lagde effekter på 100 minutter (ca. 150.000 enkeltbilleder) af ”Ludvig & Julemanden”.

”Hvert eneste billede af de 100 minutter, hvor spøgelserne optræder, får bagefter lagt en 'maske' med special effects, der får dem til at lyse og giver et overnaturligt skær,” forklarede Morten Rasmussen i B.T. 11.12.2011.

Filmholdet måtte flere gange indkøbe nye partier af spøgelsessminken i Tyskland. 150 sprayflasker og i alt tre liter airbrushfarve blev brugt for at give skuespillernes tøj og hår det rette grønne skær.

Søren Frellesen og Tilde Harkamp deltes om at instruere ”Ludvig & Julemanden”: Frellesen tog sig af de første 12 afsnit, mens Harkamp instruerede den anden halvdel.

Titelsangen til ”Ludvig & Julemanden”, var sunget af Søs Fenger og komponeret af Frederik Thaae fra gruppen A Kid Hereafter.

Ludvig & Julemanden (TV 2 2011)
Sendetidspunkt: 20.00
Produktionsselskab: Deluca Film.
Instruktion: Søren Frellesen, Tilde Harkamp.
Producent: Morten Rasmussen.
Hovedforfatter: Philip LaZebnik
Med Thomas Norgreen Nielsen, Lars Hjortshøj, Camilla Bendix, Andreas Bo, Alexandre Villaume, Ann Sofie Espersen, Marta Holm, Lau Kierkensgaard, Tina Gylling Mortensen, Andreas Jessen, Julie Zangenberg, Adam Sønderby, Martine Salling, Emma Holst, Thomas Ernst, Hans Holtegaard m.fl.

> I MORGEN: "Tvillingerne og Julemanden" (familiejulekalender, 2013)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar