> I GÅR: "Olsen-Bandens første kup" (familiejulekalender, 1999)
Efter devisen ”Man skal aldrig sige aldrig” tog skuespilleren Jan Linnebjerg en fjerde runde som Pyrusander Purlegris, alias Pyrus, i TV 2's familiejulekalender 2000. Denne gang fik nissen fra Nissebo sågar prominent plads i seriens titel: ”Pyrus i Alletiders Eventyr”.
"Jeg kan stadig godt finde gejsten. Holdet omkring julekalenderen fungerer fint; det er ligesom at have et par gamle tøfler, som man holder utroligt meget af.”
- Jan Linnebjerg (Pyrus), Jyllands-Posten 08.11.2000
Med denne fjerde Pyrus-serie begik Martin Miehe-Renard sin syvende TV 2-julekalender på kun otte år. Han fortæller til Bries Blog-O-Rama, at han aldrig har haft kortere tid til at frembringe en julekalender, end da han i 2000 lavede ”Pyrus i Alletiders Eventyr”:
”TV 2 opdagede pludselig, at DR var ved at producere en ny julekalender til december 2000,” siger Martin Miehe-Renard. Ironisk nok var Miehe-Renard selv involveret i den pågældende DR-kalender, ”Jul på Kronborg”, idet han var dramachef på Nordisk Film, som producerede serien. Men nu skulle han altså konkurrere mod sig selv.
> Bag om "Jul på Kronborg" (DR's julekalender 2000)
Jan Linnebjerg i "Pyrus i Alletiders Eventyr" (2000) | Foto: TV 2 |
Den 10. april ringede TV 2 til Miehe-Renard og sagde, at det nemmeste var at lave endnu en Pyrus-serie. ”Kan du skrive én til 1. december?” spurgte de. Martin Miehe-Renard tænkte over det umulige skema i en dags tid. Så fandt han på emnet ”eventyr”, kørte ud til sit sommerhus og hev stikket ud af fastnettelefonen for at få ro til at skrive de 24 afsnit.
”Eventyr og folkesagn er en vigtig del af vores kulturrødder, sådan som de har været fortalt for mødre til børn gennem tusinde år. Derfor var det et oplagt emne for endnu en Pyruskalender, da de jo, mere eller mindre skjult, hver gang har beskæftiget sig med den slags informative emner,” udtalte Martin Miehe-Renard dengang i en pressemeddelelse.
”Pyrus i Alletiders Eventyr” tager sin begyndelse, da kongehuset bestiller en samling af de nordeuropæiske godnatlæsningshistorier til prinsens nyfødte søn. Pyrus' opgave denne december bliver at sætte eventyrfortællingerne ind i deres rette sammenhæng, efter at han selvfølgelig er kommet til at blande dem sammen på kryds og tværs.
Ligesom de tidligere Pyrus-serier, der eksperimentede med computergrafik og virtuelle kulisser, fik Martin Miehe-Renard lov til at afprøve en ny gimmick i ”Pyrus i Alletiders Eventyr”. Nogle af scenerne skulle optages og vises i stereoskopisk 3D.
”Budgettet tillod maksimalt syv minutters 3D-optagelser per afsnit,” siger Martin Miehe-Renard. Han startede med at skrive alle 3D-optagelserne, idet de skulle indspilles først. Dette foregik on location på bl.a. Selsø Slot i løbet af sommeren.
”Vi optog fra 1. juni, og hver dag gik jeg hjem bagefter og skrev videre på de scener, vi sidenhen skulle indspille i studiet. Imens sad to klippere og redigerede det, vi havde optaget,” fortæller Martin Miehe-Renard. Han instruerede også serien, som kom i kassen på 65 dage.
Christiane Bjørg Nielsen og Jan Linnebjerg | Foto: TV 2 |
I første afsnit af ”Pyrus i Alletiders Eventyr” får både Pyrus og Kandis (Christiane Bjørg Nielsen) en tryllebog og et par 3D-briller (”tredjegradsbriller”) i sokkegave. Brillerne virker kun, når nisserne tryller sig ind i bøgernes verden og dykker ned i de gamle eventyr. Her møder Pyrus flere berømte eventyrforfattere, såsom Giambatista Basile, Madame D'Aulnoy og vores egen H.C. Andersen (spillet af Stig Hoffmeyer).
Et lille nissehuesymbol i venstre hjørne af tv-skærmen indikerede over for seerne, at nu var det tid til at tage den 3D-brille på, som fulgte med lågekalenderen. Seere uden briller oplevede 3D-scenerne som almindeligt fjernsyn i 2D. Teknikken havde TV 2's børne- og ungdomsredaktør Preben Vridstoft købt af det tyske firma Telecast ved tv-festivalen i Cannes. Et firma i Australien stod for færdiggørelsen af de stereoskopiske effekter.
”Tredje hvaffor en nød?”
- Pyrus, da han første gang ser et par 3D-briller
”Det med at virkeliggøre en drøm, det kan vi ikke, men vi kan noget, der kommer tæt på. At blive tryllet med på en tredimensionel rejse sammen med Pyrus ind i f.eks. Pandekagehuset, er jo nærmest et eventyr i sig selv,” udtalte seriens TV 2-redaktør, Bubber (Niels Christian Meyer), i stationens pressemeddelelse.
Som om Martin Miehe-Renard og Jan Linnebjerg ikke havde fingrene nede i tilstrækkelig mange julegrødfade allerede, kunne danskerne i julen 2000 også opleve Pyrus på landets biograflærreder. Spillefilmen ”Pyrus på pletten”, hvor den uforbederlige nisse laver rod i Finansloven, blev optaget i sommeren 1999, længe før nogen overhovedet havde tænkt på en fjerde Pyrus-kalender. Martin Miehe-Renard både skrev og instruerede selvfølgelig filmen, som endte med at få biografpremiere 24. november 2000 – en uge før ”Pyrus i Alletiders Eventyr” gik i luften på TV 2.
Plakat til biograffilmen "Pyrus på Pletten" (2000) |
”Jeg havde længe gerne villet lave en Pyrus-film,” siger Martin Miehe-Renard, der betragter det som ”et julemirakel”, at han i 1999 fik lov. ”Man kan lave mange ting i film, som man ikke kan på tv, såsom at kæle mere for billederne og lave mere avancerede trickeffekter, fordi man har et større budget,” fortæller han til Bries Blog-O-Rama.
"Vi tæppebombarderer med film og kalender,” lød Jan Linnebjergs kommentar til årets Pyrus-overflod i Jyllands-Posten 01.12.2000. ”De kommer til at kaste pyruser op i små klumper."
Jan Linnebjerg var 39, da han for fjerde gang spillede den 115-årige ungnisse i TV 2's julekalender. Redaktør Preben Vridstoft erkendte, at der næppe kom flere Pyrus-serier efter denne:
”Pyrus bli'r også hele tiden ældre. Når han selv bli'r far og får børn, kan han ikke længere selv være et barn, og det har jo været hans barnlige charme og energi, der er motoren i alle Pyrus-kalenderne,” sagde han i B.T. 20.04.2000.
Martin Miehe-Renard siger i dag, at han godt ville have sluttet serien af med en femte julekalender, hvor Pyrus går på opdagelse i Bibelen. Men den nye børne- og ungdomsredaktør på TV 2, Bubber, afviste ideen.
”Kort efter satte Bubber ”Jesus og Josefine” i produktion,” konstaterer Martin Miehe-Renard.
Til gengæld kunne Martin Miehe-Renard glæde sig over, at Pyrus' karriere på tv sluttede på toppen. De daglige seertal til ”Pyrus i Alletiders Eventyr” lå i snit på 1.215.000, og i den sidste uge før jul besatte TV 2-julekalenderen de seks øverste placeringer på Danmarks tv-hitliste.
TV 2's lågekalender 2000 - kilde: www.u-landskalenderdr.dk |
Også årets lågekalender med de medfølgende 3D-briller hittede. Salget indbragte et rekordhøjt overskud på 5,7 mio. kroner til Julemærkehjemmene.
”Idéen med hver dag at lade Pyrus træde ind i et klassisk og velkendt eventyr er både underholdende og rigtig, eftersom vi aldrig må holde op med at holde historierne ved lige.”
- Sørine Gotfredsen i Aktuelt 11.12.2000
”Man kan mene, hvad man vil om nisser, der spiller el-guitar og taler som Taxa-Mike, men børnene elsker Pyrus, og TV2's julekalender indeholder side om side med knæfaldet for nutiden – i høj grad takket være Jesper Klein – en nærmest kronisk uskyld og stemning af rendyrket jul,” skrev Sørine Gotfredsen i Aktuelt 11.12.2000.
Bonusinfo:
Den 21. december fik skuespillerne fra ”Pyrus i Alletiders Eventyr” overrakt en platinplade for 50.000 solgte cd'er med sangene fra julekalenderserien.
Pyrus' voldsomme popularitet smittede også af på Christiane Bjørg Nielsen, der for tredje gang spillede Kandis i julekalenderen fra 2000. ”Det har nået nogle helt nye højder i år,” sagde hun til B.T. 22.12.2000. ”Nu er det også unge fyre, der kommer hen og vil have mig til at skrive autografer i panden. Hvad de ofrer af dyre jakker, jeg skal skrive på, og sko. Jeg tror, jeg har skrevet på alt. Det er næsten som at være med i et boy-band.”
Martin Miehe-Renard og Jan Linnebjerg genoplivede Pyrus-konceptet i 2008 med den musikalske teaterforestilling ”Pyrus i alletiders show”. Nordisk Film udsendte forestillingen på dvd samme år.
Pyrus i Alletiders Eventyr (TV 2 2000, genuds. 2010)
Sendetidspunkt: 20.00 (2000).
Produktionsselskab: Nordisk Film og TV.
Instruktion, manuskript og sangtekster: Martin Miehe-Renard.
Musik: Jan Rørdam.
Med Jan Linnebjerg,Paul Hüttel, Jesper Klein, Jeanne Boel, Christiane Bjørg Nielsen, Søren Østergaard, Nicolé Jølst, Niccié Jølst, Niels Ellegaard, Sonja Oppenhagen, Stig Hoffmeyer, Tom McEwan, Troels II Munk, Ann Eleonora Jørgensen, Mille Lehfeldt, Holger Perfort, Joen Bille, Kirsten Lehfeldt m.fl.
> I MORGEN: "CWC" (voksenjulekalender, 2001)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar