> I GÅR: "Alletiders Julemand" (familiejulekalender, 1997)
”Ingen kommer nogensinde igennem julen uden at være overdrevet dopet af en eller anden form for kunstige stimulanser!”
- Kommissær Eriksen (Claus Ryskjær) i ”GUFOL Mysteriet”
Carl Erik Sørensen, der skrev TV 2's første voksenjulekalender, ”Jul i den gamle trædemølle” fra 1990, vendte tilbage til formatet i 1997, da han leverede oplægget til ”Gufol Mysteriet”. Inspirationen fandt han i Steven Bochcos populære amerikanske kriminalserie ”Distrikt Hill Street” (Hill Street Blues, 1981-87).
Den lille, søvnige politistation Station 2 er lukningstruet. Distriktet er simpelthen for fredeligt, så nu er gode råd dyre for den desperate kommissær Eriksen (Claus Ryskjær). Hans tre betjente er nødt til at finde en storkriminel sag inden juleaften.
Trine Appel, Henrik Lykkegaard, Claus Ryskjær og Kristian Halken | Foto: TV 2 |
Staben består af den påtaget hårdkogte Eddie (Kristian Halken), der har set for mange amerikanske politiserier i tv, det slikglade dydsmønster René (Henrik Lykkegaard) og den yndige, naive aspirant Bente (Trine Appel).
Mod alle odds kommer de på sporet af en sag med storkriminelt potentiale, da den lokale slikhandler (Kjeld Nørgaard) får problemer med en international slyngelbande. Den tyske bagmand (Thomas Eje) agter i julemåneden at gøre børn og voksne afhængige af slik med det narkotiske stof Gufol, der gør brugerne vanvittige.
Fast gæst på Station 2 er desuden en vaneanmelderske (Helle Virkner), hvis gentagne observationer om flyvende rensdyr og bøller i nissetøj ikke synes at blive taget alvorligt af politiet. Betjentene præsterer dog at bure den rigtige Julemand (Jess Ingerslev) inde. Skt. Nikolaus fører konstante, rablende samtaler med Gud og bringer dermed, ifølge daværende TV 2-redaktør Mogens Kløvedal, religiøse emner ind i en TV 2-julekalender for første gang. (Det skulle ikke blive den sidste.)
Comedy-duoen John & Aage (Morten Lorentzen og Povl Erik Carstensen) tog sig af hhv. instruktion og drejebog til ”Gufol Mysteriet”, der blev optaget i Risby-studierne ved Albertslund uden for København.
”Jeg siger bare: »Hill Street Blues« go home. Eller for at sige det på godt »Eddie-dansk«: Fuck, fuck og mere fuck! Halken og Lykkegaard er overrumplende og overbevisende nyt komikerpar i overhalingsbanen.”
- tv-anmeldelse i B.T. 02.12.1997
Dagbladenes tv-anmeldere var generelt glade for ”Gufol Mysteriet”. ”Aldrig før har jeg så brændende fulgt med i en lille politistations skæben,” skrev Me Lund i Berlingske Tidende (02.12.1997) om den ”glimrende vanvidsserie”. B.T.'s anmelder var godt lun på tv-debutanten Trine Appel og fandt desuden julekalenderen ”sød, sjov og romantisk” (02.12.1997).
Publikum bed dog ikke på ”Gufol Mysteriet”, og med kun 529.000 seere i snit til hvert afsnit knækkede TV 2-julekalendernes stolte seertalskurve i december 1997.
Alligevel gav TV 2 serien endnu en chance i 2004, nu under julekalenderens oprindelige arbejdstitel ”Station 7-9-13”.
Programredaktør Bo Damgaard udtalte til Berlingske Tidende i 2003, at ”Station 7-9-13” efter hans mening ramte tonen i historien langt mere præcist end den gamle titel, som forfatteren Carl-Erik Sørensen i 1997 hægtede på projektet i sidste time.
Begge titler prydede omslaget, da Nordisk Film udsendte julekalenderen på dvd i 2009.
Bonusinfo:
Seriens instruktør, Morten Lorentzen, fandt siden noget større succes inden for voksenjulekalendergenren, da han i 2003 iscenesatte ”Jul på Vesterbro” for DR2.
Gufol Mysteriet (TV 2 1997; genuds. som ”Station 7-9-13” i 2004)
Produktionsselskab: Thura Film.
Instruktion: Morten Lorentzen.
Manuskript: Carl Erik Sørensen, Povl Erik Carstensen.
Producer: Michael Obel.
Med Claus Ryskjær, Kristian Halken, Henrik Lykkegaard, Trine Appel, Helle Virkner, Jess Ingerslev, Thomas Eje, Kjeld Nørgaard, Kit Eichler, Ole Fick, Niels Anders Thorn, Thomas Bo Larsen, Peter Aude, Ulf Pilgaard, Sidse Babett Knudsen, Jesper Langberg, Ellen Hillingsø m.fl.
> I MORGEN: "Brødrene Mortensens Jul" (familiejulekalender, 1998)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar