mandag den 21. december 2015

25 år med TV 2's julekalendere: "Jul i Valhal" (2005)

TV 2's julekalendere kan i år fejre 25-års jubilæum. Fra 30. november til 24. december går Bries Blog-O-Rama bag om samtlige af de egenproducerede tv-julekalendere, som TV 2 har sendt på hovedkanalen fra 1990 til 2015.

> I GÅR: "CWC World" (voksenjulekalender, 2003)

Efter ”Jesus & Josefine” (2003) fik succes med at inddrage kristendommen i julekalenderens univers, tog TV 2 skridtet endnu længere tilbage i historien. ”Jul i Valhal” fra 2005 blev den første danske tv-julekalender, der til dels foregår før Jesu fødsel.

”Vi fejrede jo solhverv, solens komme, før kristendommen kom til Danmark. Så da den skulle indføres, var det nemt at placere Jesus' fødselsdag, hvor der i forvejen var en fest,” forklarede producer Rasmus Thorsen fra Cosmo Film til Berlingske Tidende 24.11.2005.

Lukas S. Thorsteinsson og Henrik Noel Olesen i "Jul i Valhal" (2005) | Foto: Cosmo Film

”Jul i Valhal” tager udgangspunkt i, hvad det sker, hvis lyset et år ikke vender tilbage efter vinteren. En af asatroens gamle myter fortæller, at en lang, mørk og grum vinter, Fimbulvinteren, ville føre til Ragnarok – verdens undergang. Med afsæt i denne myte udviklede Rasmus Thorsen og en skrivetrust på fire forfattere, Stefan Jaworski, Ina Bruhn, Flemming Klem og Ida Maria Rydén, historien om de nutidige menneskebørn Sofie og Jonas, der møder asernes rænkefulde halvgud Loke (Martin Brygmann) under et af hans besøg blandt menneskene.

Loke narrer børnene til at løsne hans lænker, hvilket starter nedtællingen til Ragnarok. Sofie og Jonas må drage til Valhal, Odins borg, for at vende udviklingen tilbage mod lyset og godheden.

”Det var en fest at formidle de gamle myter og historier om guderne og få dem flettet ind. Vi havde et helt specifikt mytologisk univers, som vi kunne gå på opdagelse i og have det sjovt med,” siger Ina Bruhn, en af de fire episodeforfattere, til Bries Blog-O-Rama. Hun nød det historisk formidlende aspekt, også selv om flere seere brokkede sig over detaljerne i julekalenderens frie omgang med myterne.

"Jul i Valhal" (2005) | Foto: Cosmo Film

En af kritikerne var romanforfatteren Lars Henrik Olsen, der ikke brød sig om, at guderne i ”Jul i Valhal” blev udstyret med karaktertræk, der lå fjernt fra den oprindelige mytologi. Lars Henrik Olsen havde selv skrevet en række bøger om drengen Erik Menneskesøn, der rejser til Valhal for athjælpe guderne med at forhindre Ragnarok.

”En anden skrev et meget forarget læserbrev, fordi vores Freja (Helle Fagralid) var mørkhåret. Okay, hvor står det henne, hun er lyshåret?” siger Ina Bruhn til Bries Blog-O-Rama.

”Vi lavede guderne lidt sjove og tegneserieagtige, ligesom Peter Madsen har gjort i sin klassiske ”Valhalla”-tegneserie (1979-2009). Hans billeder af aserne er dem, folk i dag kender og tænker på. Sådan en som Hel (Lotte Andersen), som er en lidt mærkelig mytologisk figur, kunne vi lave til den sjove, sure tante”.

Ina Bruhns egen favoritfigur i ”Jul i Valhal” var Bifrost-broens vogter Heimdal, spillet med roterende håndled af Peter Frödin:
”Det faldt også nogle for brystet, at vi gjorde Heimdal en lille smule bøsset og kvindagtig og skræmt. Til gengæld blev han også utrolig sjov.”

Laura Østergaard Buhl og Lukas S. Thorsteinsson i "Jul i Valhal" (2005) | Foto: Cosmo Film

”Jul i Valhal” trak i gennemsnit 1,2 mio. seere til hvert afsnit, hvilket gjorde den til TV 2's mest sete julekalender siden ”Brødrene Mortensens Jul” (1998). Ikke alle dagbladenes anmeldere delte seernes begejstring i denne omgang:

”En skuffende omgang sødsuppe,” lød Jens Andersens dom i Berlingske Tidende 02.12.2005. Han fortsatte: ”Som TV-fortælling virker ”Jul i Valhal” fra første afsnit lige så patetisk og skematisk forudsigelig som ”Nøddebo Præstegård” … alt, alt for pænt og en smule kedeligt. Næsten som en sløv time i nordisk mytologi.”

Berlingskes anmelder havde dog ros til de unge hovedpersoner:
”Teenagerne Sofie og Jonas spilles fint af Laura Ø. Buhl og Lukas S. Thorsteinsson, som i modsætning til deres voksne medspillere virker herligt frigjorte og naturlige i deres fremtoning. ”

TV 2 genudsendte ”Jul i Valhal” i 2012.

TV 2's lågekalender 2005 - kilde: www.u-landskalenderdr.dk
Bonusinfo:

Cosmo Film efterfulgte også eksemplet ”Jesus & Josefine”, da de udsendte en spin-off med figurerne fra ”Jul i Valhal” som biograffilm i 2007. Filmen, ”Guldhornene”, var ligesom serien instrueret af Martin Schmidt. Ina Bruhn var igen med på forfatterholdet. Hun fortæller til Bries Blog-O-Rama:

”Til filmen ville vi finde på noget helt andet end at rende rundt oppe i Valhal. Så vi vendte den om og bragte guderne ned i vores verden i en klassisk ”fish out of water”-komedie, som når Crocodile Dundee render rundt i New York og ikke kan finde ud af at begå sig dér. Bortset fra Loke, der kunne bevæge sig mellem de to verdener, var der jo ikke nogen guder nede i vores verden i julekalenderen. Samtidig havde vi en ambition om at lave en kupfilm for børn. Hvad sker der, når man slipper de nordiske guder løs på et museum om natten for at stjæle guldhornene?"

”Guldhornene” blev set af 254.604 danskere i biograferne.

Nationalmuseet i København fremviste kostumer, modeller og dekorationer fra ”Jul i Valhal” i december 2005.

Hunden Snifer, som i hvert afsnit af ”Jul i Valhal” griber den godbid, som syvårige Emma (Clara Maria Bahamondes) kaster til ham, blev spillet af Louis, som var ejet af en medarbejder på Cosmo Film.

Martin Brygmann komponerede en række popsange til julekalenderens soundtrack, ligesom han havde gjort til ”Jesus & Josefine”. Også denne gang indgik sangene som selvstændige musikvideoer i ”Jul i Valhal”. I videoen til ”Lokes rapsodi” optræder en punkparyk fra Søren Faulis kultdyrkede tv-film ”De skrigende halse” (1993).

De to børneskuespillere i hovedrollerne synger ikke selv sangen om venskab. Stemmerne på lydsporet tilhører Alberte Windings søn og komponisten Martin Brygmanns datter. Desuden indsang Mark Linn vokalerne til ”Lysets vej”, som skuespilleren Cyron Melville mimer til i rollen som Balder.

Da ”Jul i Valhal” blev vist første gang i 2005, kunne seerne "blive klogere på runer" ved at løse en runerebus på netsiden jul.tv2.dk. ”Kort opsummeret så er rækkefølgen forkert, de fleste tegn forkerte, og et par af de rigtige tegn brugt forkert”, lød kritikken fra Mads Peder Nordbo, forfatter til bestselleren "Odins labyrint", i Fyens Stiftstidende 20.12.2012. Ifølge ham var kun 5 af de 23 runer på TV 2's hjemmeside korrekte.

TV 2's lågekalender 2012 - kilde: www.u-landskalenderdr.dk

Jul i Valhal (TV 2 2005, genuds. 2012)
Sendetidspunkt: 20.00
Produktionsselskab: Cosmo Film.
Instruktion: Martin Schmidt
Producer: Rasmus Thorsen.
Musik: Lars Daniel Terkelsen; sange: Martin Brygmann.
Manuskript: Stefan Jaworski, Ina Bruhn, Flemming Klem og Ida Maria Rydén efter idé af Lene Kaaberbøl, Merlin P. Mann og Mette Finderup.
Med Laura Østergaard Buhl, Lukas Schwarz Thorsteinsson, Ann Eleonora Jørgensen, Troels Lyby, Vigga Bro, Clara Maria Bahamondes, Martin Brygmann, Peter Frödin, Søren Spanning, Henrik Noël Olesen, Helle Fagralid, Bjørn Fjæstad, Lene Maria Christensen, Morten Eisner, Bodil Jørgensen, Lotte Andersen, Cyron Melville, Morten Suurballe, Kurt Ravn m.fl.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar