> I GÅR: "Gufol Mysteriet/Station 7-9-13" (voksenjulekalender, 1997)
Producenten Regner Grastens første TV 2-julekalender, ”Krummernes Jul” (1996), opnåede 1,7 mio. seere i gennemsnit, hvilket skruede ambitionerne et nøk op til ”Brødrene Mortensens Jul” i 1998. ”Sådan nogle seertal er ren narko,” udtalte Regnar Grasten (Berlingske 06.07.1998).
Karl Bille og Sofie Lassen-Kahlke i "Brødrene Mortensens Jul" (1998) | foto: TV 2 |
Grastens opfølger til "Krummernes Jul" blev ikke som først bebudet ”Sunes Jul”, baseret på en serie svenske børnebøger. I stedet kastede Grasten sig over forfatteren Bjarne Reuters kalenderbog ”Brødrene Mortensens Jul” fra 1979.
Han sikrede sig ”Matador”-skaberen Lise Nørgaard som en af de seks episodeforfattere, der skulle bearbejde Bjarne Reuters forlæg til tv-brug. (Grasten havde i 1995 filmatiseret Nørgaards biografi under titlen ”Kun en pige”). Lise Nørgaard leverede manus til seks af de første tolv julekalenderepisoder: afsnit 3, 5, 8, 9, 11 og 12.
”Det har været meget morsomt og udfordrende. Det er desuden meget inspirerende at have en bog som oplæg,” udtalte den da 81-årige Lise Nørgaard på julekalenderens pressemøde i november 1998.
TV 2-redaktør Preben Vridstoft gav desuden Regner Grasten det hidtil største produktionsbudget i kanalens julekalenderhistorie (13,5 mio. kroner) til at lave ”Brødrene Mortensens Jul” for.
I Ekstra Bladet 21.06.1998 fortalte Regner Grasten, at han viste Disneys animerede klassiker ”Peter Pan” fra 1953 for hele filmholdet, inden optagelserne til julekalenderen gik i gang i marts 1998:
”Den film har den der helt specielle blå Disneystemning, og den har vi faktisk kopieret fra ende til anden. Samtidig har vi også hugget en del fra 30'ernes musicals - og så har vi lavet en julekalender, der er bygget op som for eksempel Matador. Du bliver nødt til at sidde der hver aften for at finde ud af, hvad der sker,” sagde Regner Grasten.
Også den amerikanske musicalfilm ”Grease” (1978) leverede inspiration til ”Brødrene Mortensens Jul”, hvis portræt af byliv og familiejul i Brønshøj sidst i 1950'erne gik indlysende i spænd med Grastens velkendte hang til naiv nostalgi og tyggegummi-rock og rul.
”Det er en opfordring til at søge tilbage til dengang, hvor familierne holdt jul sammen og ikke var spredt for alle vinde som nu, hvor man sidder i hvert sit rum med et TV eller en computer,” udtalte Grasten til B.T. 05.11.1998.
”Det er simpelt hen legemliggørelsen af vores forældres jul. Dengang sneede det altid. Folk kælkede, og der var juleudstilling i Daells Varehus.”
- Regner Grasten om ”Brødrene Mortensens Jul” (Ekstra Bladet 21.06.1998)
Mange af medlemmerne fra Regner Grastens faste ”skuespillerfamilie” fik roller i ”Brødrene Mortensens Jul”. Blandt gengangerne fra ”Krummernes Jul” sås Sofie Lassen-Kahlke, Claus Bue, Søren Spanning, Torben Zeller, Folmer Rubæk, Stephanie Leon og Per Damgaard Hansen.
En ny figur i fortællingen var gårdsangeren Rudolf, der fungerede som et slags samlingspunkt for mylderet af sidehistorier. Nationalskjalden Kim Larsen havde egentlig sagt ja til rollen, men sprang fra af idealistiske årsager, da han opdagede, at legetøjskæden BR Legetøj sponsorerede julekalenderudsendelserne. Den ikke mindre folkekære sanger Flemming ”Bamse” Jørgensen udfyldte Larsens ledige plads.
Fire af de sange, som Rudolf synger i ”Brødrene Mortensens Jul”, stammer fra pladen ”Jul på Vimmersvej”, som Flemming ”Bamse” Jørgensen udgav i 1995. Han skrev yderligere tolv sange til julekalenderen og udtalte derefter til Ritzaus Bureau: ”I dag ville jeg have svært ved at finde flere ord, der rimer på jul, og som jeg ikke har brugt” (04.06.1998).
"Brødrene Mortensens Jul" (1998) | foto: Henrik Plough/TV 2 |
Indspilningerne fandt sted over 12 uger i forår/sommer 1998 i Det Danske Filmstudie i Lyngby. 25 studiedekorationer, herunder et helt torv med gade og fortov, blev bygget til ”Brødrene Mortensens Jul”. Regner Grasten bestilte også Rundetårns indre spiralgang som kulisse til en enkelt scene; prisen for denne dekoration alene lød på 90.000 kroner.
Julekalenderveteranen Torben Zeller, der i "Brødrene Mortensens Jul" agerede hårdt plaget julemand, var imponeret over rekonstruktionen af 1950'ernes forstadsdanmark:
”Det har været som at træde ud af en tidsmaskine. Jeg kan genkende den måde, hjemmene er indrettet på, og ikke mindst tøjet. Jeg har selv gået i plusfour, og jeg kan huske, hvor koldt det var, når strømperne gled ned,” sagde han til Dagbladenes Bureau 03.12.1998.
Med vanlig sans for købmandsskab lovede Regner Grasten på forhånd, at julekalenderens 24. afsnit var det bedste, der nogen sinde var lavet. ”Jeg garanterer, at folk over hele landet vil sidde med en klump i halsen den dag,” sagde Grasten (Ritzaus Bureau 04.11.1998).
”Hvis Vorherre er ligeså glad for »Brødrene Mortensens Jul« som jeg, så bliver den stor.”
- producent Regner Grasten i B.T. 05.11.1998
Den håbede seersucces kom i hus. Op til 1,6 mio. seere fulgte de daglige afsnit om livet på Mulighedsvej (i gennemsnit 1,27 mio.), hvilket skaffede ”Brødrene Mortensens Jul” en sikker førsteplads på tv-hitlisten i december 1998. Lidt overraskende udgjorde voksne seere det største segment til julekalenderen.
”De seneste års erfaringer med ældre danske film har vist os, at seerne virkelig interesserer sig for 50'erne og 60'erne. Vi har med Brødrene Mortensen tilsyneladende fundet et univers, som de voksne kan samles om,” sagde TV 2's informationschef Anders Krarup til Ekstra Bladet 08.12.1988.
Mindre overbeviste var dagbladenes tv-anmeldere, der havde flere reservationer over for Regner Grastens bud på gammeldaws julehygge.
”Spørgsmålet er bare, hvad 1990ernes børn skal bruge Peter Bay og Co.'s syntetiske fortidshyldest til – de synes vel, at deres jul er den rigtige. Den jul, som Fætter BR for længst har taget patent på – både i de små hjem og på TV 2,” skrev Me Lund i Berlingske 01.12.1998.
B.T.'s Peter Juul roste Flemming ”Bamse” Jørgensens ”fremragende sange” og børneskuespillerne, men hæftede sig ved en del svagheder, som sprang et voksent publikum i øjnene:
”Vi kan se, at Bamse er en langt bedre sanger end skuespiller. Vi kan se, at det igen er dansk films tordenskjolds soldater, der skal sælge billetterne. Vi kan høre, at Søren Spannings skolede jargon fra Det Kongelige Teater ikke er troværdig som rigtig dansk arbejder. Vi kan både se og høre, at den megen playback er dårligt synkroniseret. Vi kan se, at der generelt mangler liv på Muligvisvej. Historien kører, men vejen står alt for stille.” (02.12.1998)
TV 2 genudsendte ”Brødrene Mortensens Jul” i 2002.
TV 2-lågekalender 1998 - kilde: www.u-landskalenderdr.dk |
Bonusinfo:
Bogen ”Brødrene Mortensens Jul” udspiller sig omkring 1958 i Brønshøj-kvarteret uden for København. TV 2-redaktør Preben Vridstoft rensede omhyggeligt julekalenderens drejebog for alle konkrete årstal for at undgå vrede tilbagemeldinger fra seerne:
”Det giver altid øretæver hos en vis del af publikum, hvis man laver fejl,” udtalte han til Berlingske Tidende 28.11.1998.
Julekalenderens seersucces i 1998 smittede af på TV 2's lågekalender. Halvvejs gennem december havde lågekalenderen solgt 302.000 eksemplarer og indbragt et overskud til Julemærkehjemmene på 3,4 mio. kroner.
Producent Regner Grasten hævdede i Berlingske Tidende 06.07.1998, at de danske biografejere beklagede sig over konkurrencen fra TV 2's julekalenderprogrammer i december måned. Han lovede derfor at udvikle ”Brødrene Mortensens Jul” til en biograffilm, der skulle hedde ”Anderumperne” og få premiere i vinteren 2000. Disse planer muterede i sidste ende til ”Askepop The Movie” (2003), en filmet udgave af den popmusical, som Grasten satte op i Tivolis Glassal i 2002.
Brødrene Mortensens Jul (TV 2 1998, genuds. 2002)
Sendetidspunkt: 20.00 (1998).
Produktionsselskab: Regner Grasten Film A/S.
Instruktion: Hans Kristensen.
Producent: Regner Grasten.
Manuskript: Lise Nørgaard, Peter Bay, Anne-Marie Olesen, Lars Mering, Torvald Lervad (=Regner Grasten) og Jørgen Kastrup efter forlæg af Bjarne Reuter.
Musik: Flemming ”Bamse” Jørgensen, Michael Hardinger og Rasmus Schwenger.
Med Lasse Baunkilde, Rasmus Albeck, Søren Spanning, Vibeke Hastrup, Louise Bielefeldt, Flemming ”Bamse” Jørgensen, Thomas Eje, Lisbeth Gajhede, Sofie Lassen-Kahlke, Karl Bille, Per Damgaard Hansen, Niels Anders Thorn, Gunvor Reynberg, Puk Grasten, Claus Bue, Torben Zeller, Peter Schrøder, Susanne Heinrich m.fl.
> I MORGEN: "Olsen Bandens første kup" (familiejulekalender, 1999)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar